Nieuw (s)

Moederdag Kado Tips !

Turbana Bananen - Gaan met die banaan !

Helaas is het nier altijd een goed nieuws show. Dat alles goed en geweldig is, was het maar waar !

 

Zo hebben we in deze periode te kampen met aanvoer van bananen, ofwel in dit geval de Turbana bananen. Wij kiezen bewust voor het merk Turbana omdat we die simpelweg beter vinden dan alle andere merken. De kwaliteit - prijsverhouding is gewoon het allerbeste.

 

Een belangrijk stukje fruit voor u en voor ons. De afgelopen en ook de komende paar weken zijn wat lastig qua aanvoer. Dus of weinig bananen of groen in de winkel. Dat willen we op deze plek graag uitleggen, Eigenlijk kan daar wel een boek over geschreven worden, maar dat gaat te ver op deze plaats.

Het gaat hierbij vooral om rijpschema's en de inkopen van onze leverancier. Die hebben uiteraard contracten. en die worden gerespecteerd maar wel met moeite.

 

Hoe gaat het nu: de bananen boot komt normaal op maandag binnen en de verwerkingsperiode tot in de winkel kan tot 15 dagen na lossing duren. De bananen die vertrekken zitten circa 2 weken in de boot/container op een temperatuur waarop ze “bewusteloos” worden gehouden. Na lossing begint het rijpen. De bananen wakker maken duurt minimaal 24 uur en het rijpen kan 3 à 9 dagen duren, naar gelang de gebruikte temperaturen en middelen.

Wat een feit is, is dat de productie niet op een ideaal niveau is. Dat komt vaker voor in deze maanden van het jaar. Bananen hebben een constante hoge temperatuur nodig om ideaal te groeien en daar schort het nog al eens aan in de wintermaanden. Want zelfs landen die zo goed als op de evenaar liggen hebben te maken met winterse invloeden. D.w.z. dat de temperatuur onder de ideale temperatuur voor bananen komt.
Daarnaast begint het probleem vaak in de Kerstvakantie. Er zijn minder bananen, de Kerstvakantie wordt uitgebreid gevierd in Colombia, verscheping vertraagd en de productie is nog steeds niet op peil. Vanaf die tijd lopen we  vaak achter de feiten aan. Alleen een winter waarin minder bananen verkocht worden kan de balans terugbrengen en dat gebeurt dus niet. Er is en blijft een zeer goede vraag, met als gevolg dat de prijzen ook nog omhoogschieten. ( Wij proberen gewoon onder de Euro 2,- per kilo te blijven !! )

Met name richting het weekend kan het wat problemen met de levering veroorzaken  Op dat moment moeten wij als vershandel keuzes maken. Ga je dan voor een ander, duurder , merk die kwalitatief goed is of ga je naar een minder bekend merk met een mindere kwaliteit ? Of toch maar de groene Turbana ?  Deze keuze blijft altijd lastig.

 We hopen U hiermee een klein beetje geinformeerd te hebben over de wereld van de banaan. Wij doen ons uiterste best U altijd de beste en mooiste Turbana bananen te kunnen leveren.

 

07/03/2022

 

Nederlandse roots - pitloze blauwe druiven uit Zuid Afrika

 

Veel producten vinden op de een of andere manier hun roots in Nederland. Kijk bijvoorbeeld eens naar de aardappelen. Hollands pootgoed wordt o.a. naar Marokko en Malta gestuurd om daar uit te groeien naar vroege consumptie aardappelen. Of kijk naar de bonenteelt in Marokko, Senegal en Kenia. Daar wordt volop Nederlandse know how gebruikt voor de teelt.

 

Voor hardfruit worden er in ons land heel veel onderstammen voor appelen en peren geproduceerd, die over de hele wereld worden aangeplant. Zo kunnen we nog wel even doorgaan.

 

Echter , deze week willen we de Hoekstra familie, die in Zuid-Afrika druiven telen, in de spotlight zetten.

 

In de jaren 50 van de vorige eeuw ging de toen nog jonge Aat Hoekstra, die onlangs is overleden, naar het mooie Zuid-Afrika om daar zijn vleugels uit te slaan. Hij is daar een vooraanstaand persoon geweest in de ontwikkelingen in de land- en tuinbouw. Dit familiebedrijf is uitgegroeid tot wat het nu is, een zeer gewaarde onderneming met hoge kwaliteiten en een eigen afdeling die aan product innovatie doet. 

 

Het is best eens leuk om te lezen wat ze allemaal doen. Ook vindt u uitgebreide beschrijvingen van de druivenrassen die ze ontwikkeld hebben, uitermate interessant. U kunt hun site vinden onder de volgende link: http://www.hoekstraexport.co.za/ en als u google translate aanzet, leest u deze site gewoon in het Nederlands.

 

Deze week hebben we een heel scherpe aanbieding met de Evans Delight druiven van Hoekstra, een donkerrode variëteit,

 

Evans Delight maakt deel uit van de serie “Delight” van Hoekstra Fruit Farms. De cultivar is veredeld door wijlen Ted Evans op Nancy Farm. Het is een aantrekkelijk vroeg-middenseizoen, donkerrood en pitloos ras met een goede kleur en besgrootte  Het heeft een unieke zoete smaak.

 

Deze week, vanaf woensdag, een super prijs....hele kilo 3.99 !!!

 

Top fruit - top kwaliteit - top prijs

 

#lekker(&)vers  #vershaldekunst

 

21-02-2022

 

Het zonnetje in huis !

 

Franse knoflook, Italiaanse bloedsinaasappels, Spaanse en Marrokaanse mandarijnen, daar past nog wel een duitser tussen toch ?  Dit is een top duitser ! ( Eigenlijk een in Nederland geboren en getogen duitser. )

 

Sonnenglanz® appels ! De stevige smaakmaker met een zoet en friszuur smaakprofiel.

 

Het eerste dat opvalt is uiteraard de felle gele kleur van de appel. Wat deze gele appel onderscheid van andere gele variëteiten is dat Sonnenglanz® geen last heeft van verruwing. De appel blijft dus geheel egaal qua kleur en gladheid.

 

Wat deze appel echt uniek maakt is dat wanneer je de appel doorsnijdt deze niet bruin wordt! Dit komt omdat de appel vol zit met antioxidanten en dit stofje zorgt ervoor dat de appel niet bruin wordt en het vruchtvlees wit blijft. Dat is wel echt uniek te noemen en geweldig natuurlijk voor iedereen die zijn gesneden appels mee wil nemen naar het werk of naar school.

 

De eerste bite van de appel is stevig en de appel behoudt deze stevigheid zeer lang.

De smaak van Sonnenglanz® is erg uniek en wordt omschreven als een appel met Citrus aroma's, maar uiteraard veel zoeter. Ook de geur is uniek en herkenbaar voor de appel.

De Sonnenglanz® is ook geschikt voor mensen met een milde appelallergie. Mensen met een appelallergie zijn allergisch voor een bepaald eiwit die de meeste appels bezitten. Door de lage concentratie van dit eiwit in de Sonnenglanz®, is het voor 75% van de mensen met een allergie, toch mogelijk om toch te kunnen genieten van een gezonde appel!

 

De doorgesneden appel ligt nu inmiddels 3 uur , ter voorbeeld, in de kist en verkleurd niet

 

08/02/2022